Open Site Navigation
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

EAST KILLARA HOUSE

Perched on a sandstone cliff fronting Ku-ring-gai national park, this concrete monolithic structure features multiple cantilevers with a glass fronted concrete pool overlooking the expansive views. Consisting of four bedrooms, three bathrooms, multiple living spaces and an internal garden, this new home makes reference to Japanese modernism and ensures a minimalist design that will undoubtedly stand out on this quiet East Killara street.

This knock-down rebuild effortlessly blends into the surrounding natural landscape, achieved by off-form concrete, natural hardwood timbers and blackened steel that reflect the neutral tones and greenery in the landscaping. The minimalist design aids in the endeavour to blend; it is unassuming, letting the landscape speak for itself, while still demanding a sense of awe through its clean, straight lines and smooth structures.

Large doors, windows and skylights fulfill the client and Avenue One’s aim to let in as much natural light as possible. Combined with natural timber screening, these large openings provide viewing opportunities of Ku-ring-gai national park throughout the house, whilst ensuring the most is made of the site's Northern aspect.